Косата през зимата


Зимата е неблагоприятен сезон както за кожата, така и за косата. Ниските температури и студеният вятър изсушават и накъсват косъма. По същия начин се отразява и отоплението в помещенията, което изсушава въздуха и също се отразява зле на косата. Затова е необходимо да се полагат по-сериозни грижи.

Ето някои съвети:

Още в началото на студения сезон е добре да посетите фризьора си, за да подстриже изсушените краища и да се погрижи, ако е необходимо, професионално за състоянието на косата ви.

Добре е в студа да носите шапка, съобразена с температурата. Шапката не трябва да запарва прекалено скалпа.

Не излизайте навън с влажна коса. Ако косъмът замръзне, разрушаването на част от кутикулата (външната обвивка на косъма) е сигурно.

Не е добре косата да се мие с гореща вода. Тя допълнително ще изсуши косата. Подходяща е умерено топлата и дори хладка вода.

Шампоанът, балсамът и всички стилизанти, които се използват, трябва да са подхранващи и хидратиращи, и подходящи за суха коса. Ако корените са мазни, трябва да се използва шампоан за сухи краища, а балсамът да се нанася само в краищата.

Използвайте балсам при всяко измиване, а поне веднъж седмично маска. Ако косата е прекалено суха, маската може да е при всяко измиване.

Агресивното ресане на мократа коса с метална четка също може да накъса косъма. Използвайте гребен с широки зъбци и разресвайте внимателно.

Опитвайте се да използвате по-рядко сешоар, а когато го правите, не използвайте най-високата температура.
Пресата и машата са особено непрепоръчителни в студената част от годината.

Краищата на косата, особено ако е дълга, страдат най-много през зимата. Добре е да се използват специалните спрейове, серуми, кремове за цъфтящи връхчета на косата, които се предлагат от козметичните фирми. Тези продукти издържат на две-три измивания, следователно не е нужно да се прилагат при всяко измиване, защото може да утежнят излишно косата.

През зимата косата се наелектризира повече. Балсамът решава в някаква степен този проблем. Използването на стилизанти също, но не трябва да се прекалява с тях.

Известно е за всички, че общото състояние на организма дава отражение на състоянието на косата. Зимата предразполага към простудни заболявания, грипове, в тая връзка вземане на антибиотици и други лекарства. Всичко това влошава състоянието на косата. Добрата грижа за здравето на организма е грижа и за косата. Това означава да обърнем внимание на начина си на живот – движение, сън, здравословно хранене.

Ключови думи: